יש חוסר בהירות סביב חומרים משמרים: האם הם לא בריאים לנו? מה תפקידם? איך מחליטים איזה חומרים להכניס לאיזה מוצר? מאיה חצור – דיאטנית קלינית, עושה לנו סדר בכל הקשור לחומרים האלה, ואיך כדאי לצרוך אותם.
לא כל החומרים שמוסיפים למוצר, הם חומרים ״משמרים״, ישנם מגוון רחב של חומרים – כמו מתחלבים, משפרי טעם וחומרים מגבשים שתפקידם בין היתר לשפר את מרקם המוצר או את הטעם, וכן, לשמור על נראות המוצר. יחד עם זאת, ישנם חומרים שתפקידם הוא לשמור על טריות המוצר, למנוע התפתחות עובש וזיהומים ובכך חיי המדף של המוצר מתארכים והוא נשמר בצורתו המיטבית לאורך זמן גדול יותר.
אומנם צמד המילים ״חומרים משמרים״ נשמע לנו דבר שלילי, חומרים כימיים ומזיקים, אך גם סוכר ומלח עשויים לשמש כחומרים משמרים. כמו כן, גם ויטמין C, שלעיתים קרובות יופיע בשם המקצועי שלו – חומצה אסקרובית, משמש כחומר משמר ואפילו מוסיף ויטמין חשוב – C, למוצר. המוניטין הרע של חומרים משמרים נוצר בעיקר מכיוון שרוב חומרים אלה, גם מלח וסוכר כמובן, כשהם נצרכים לאורך שנים בכמויות גדולות – בהחלט עלולים להזיק לבריאות. יחד עם זאת, חומרים משמרים כימיים, עלולים להזיק לנו גם אם נצרכים בכמויות קטנות.
איך נדע לזהות?
לצערנו, בתזונה המקובלת היום (גם אם היא תזונה ״בריאה״) כמעט כל מוצר מעובד, ומתווספים אליו חומרים משמרים מסוגים שונים, חלקם מזיקים יותר וחלקם פחות. רבים מהחומרים האלו יופיעו ברשימת ברכיבים תחת האות E בצירוף מספר. בין החומרים הנפוצים כיום יש את E-202, הנקרא גם פוטסיום סורבט, E-201 או E-211, הנקרא גם בנזואט, E-282 הנקרא גם קלציום פרופיונט, וכמו כן גם – ביסולפיטים, ניטריטים וניטראטים.
מהם הסיכונים?
צריכה גבוהה של מוצרים מעובדים עם חומרים משמרים המסומנים ב-E, עלולים להביא לשלל סיכונים רפואיים, בין היתר: פגיעה בפוריות, כאבי ראש, פגיעה בחילוף חומרים, פגיעה באוכלוסיית החיידקים במעי (השמדה של החיידקים הטובים ושגשוג של חיידקים רעים) והפרעות קשב וריכוז. חלק מחומרים אלה גם חשודים כמסרטנים ובטיחותם עדיין מוטלת בספק.
אז מה הפתרון?
לצרוך כמה שיותר מזון טרי ולבשל בבית. להשתמש בחומרים טבעיים ככל הניתן, לדעת מהיכן הגיעו המוצרים שנצרוך, לקרוא את רשימת הרכיבים ולוודא שהיא קצרה, ברורה וכל הרכיבים בה ידועים לנו.
יחד עם זאת לבשל ולאפות אוכל ביתי שהוא גם בריא וגם טעים הוא אתגר שלא לכולנו יש זמן או יכולת. המוצרים של ׳דני וגלית׳ הם פתרון מושלם לצמצום כמות החומרים המשמרים במזון שלנו. המוטו של דני וגלית הוא אפיה בריאה מדגנים מלאים, ומראש נבחרו למוצרים שלהם חומרי גלם איכותיים, כאלה שנמצאים בכל בית, ושנרצה עבורנו ועבור הילדים שלנו. מכיוון שמוצריהם אינם מכילים חומרים שאינם רצויים כמו חומרים משמרים, מתחלבים או חומרים מגבשים הם בריאים וטעימים, ובנוסף להכל – אהובים גם בקרב ילדים, וכל זה בלי צורך ב"שחקני חיזוק". במוצרים של ׳דני וגלית׳, רשימת הרכיבים קצרה והרכיבים ברורים ואיכותיים. שימוש בדגנים מלאים, סיבים תזונתיים וחלבונים מהצומח, מאפשרים ליהנות מכל העולמות – של הטעם ושל הבריאות.
מכיוון שבמציאות של היום קשה להימנע מחומרים משמרים הנוספים למוצרים, ההמלצה שלי היא לצמצם איפה שניתן. כדאי להשקיע במוצרים טבעיים ולמצוא את המוצרים שאין בהם חומרים שאינם רצויים והם גם טעימים!